Japonezul Morinari Watanabe (65 de ani), președinte al Federației Internaționale de Gimnastică (FIG), a reacționat cu privire la cazul „Bărbosu – Chiles”, pe care l-a descris drept o „tragedie ce nu trebuie să se mai repete”.
Watanabe a spus care este punctul său de vedere, în cel mai recent Buletin FIG, după ce anterior a fost contactat personal de Nadia Comăneci pentru a interveni în scandalul izbucnit la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Jocurile Olimpice din 2024 s-au încheiat la data de 11 august, iar ediția de la Paris a celui mai așteptat eveniment sportiv din lume a oferit și câteva episoade controversate. Iar poate cel mai mediatizat dintre toate a fost cazul „Ana Bărbosu – Jordan Chiles”, care a ajuns să fie judecat inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
Pe scurt, la data de 5 august, Ana Bărbosu a ocupat locul 3 în finala probei de sol de la gimnastică. Însă, a rămas pe podium doar 30 de secunde. Echipa americancei Jordan Chiles a depus o contestație, iar aceasta din urmă, după ce s-a ales cu nota mărită, a urcat de pe locul 5 până pe locul 3. Așa cum am precizat deja, ulterior s-a ajuns la TAS și completul de judecători de la Lausanne a concluzionat că respectiva contestație nu a fost depusă conform regulamentului. În acest context, Ana Bărbosu și-a recăpătat locul pe podium și implicit medalia de bronz.
La două săptămâni după decizia TAS, când tot scandalul a mai pierdut din amploare, președintele FIG a venit și el cu o reacție oficială. Japonezul Morinari Watanabe, care a fost contactat personal de Nadia Comăneci după decizia arbitrilor din finala probei de sol, susține răspicat că este regretabil ce s-a întâmplat în cazul „Bărbosu – Chiles” și spune că o astfel de „tragedie nu trebuie să se mai repete”:
Aș dori să vorbesc despre tragedia care a avut loc în finala exercițiului de sol feminin. Această tragedie nu trebuie să se mai întâmple niciodată! De când am devenit președinte FIG, am promovat utilizarea tehnologiei la jurizare. Din păcate, s-a ajuns la o astfel de tragedie. Utilizarea tehnologiei în sport este acum indispensabilă, iar FIG obșinuia să fie în fruntea tuturor federațiilor internaționale atunci când vine vorba despre implementarea tehnologiei în sport. Dar acum nu mai suntem un pionier. Acest lucru este cauzat de faptul că nu suntem capabili să depășim propriile prejudecăți, influențate de tradițiile noastre. Avem nevoie de o schimbare! Avem nevoie de provocări! Avem nevoie să mergem mai departe! Lipsa de curaj pentru a face acest pas înainte a fost cea care a dus la tragedia de la Paris”, a scris Morinari Watanabe, în Buletinul FIG cu numărul 265.
În încheirea subiectului, Morinari Watanabe a transmis răspicat că gimnastica trebuie să se schimbe la nivel mondial, iar tehnologia să devină o parte integrată a acestui sport, la fel cum se întâmplă deja în alte domenii de activitate:
Ce putem face pentru a preveni ca o tragedie similară să se repete? Depinde de noi, trebuie să avem curajul să ne schimbăm”, a adăugat președintele Federației Internaționale de Gimnastică.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER